Här kan du läsa om behörighet för högskola och universitet. Du guidas genom urvalsprocessen och lär dig att skilja på grundläggande behörighet och områdesbehörighet. Du får även lite tips på […]
En ny mätning visar vilken kommunal skola i Västerort som har högst andel elever som är behöriga till ett nationellt program och vilken som har störst andel elever som är […]
High School Om du vill studera utomlands något av dina tre år på gymnasiet så kan du välja att gå ett år på High School. För många personer är ett år […]
I går presenterade ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) en rapport, skriven av Johannes Åhman, om vad som påverkar skolkvalitén. Slutsatsen är att det viktigaste för elevernas kunskaper sker i […]
Inför gymnasievalet
Att tänka på innan ditt gymnasieval
Har en dröm om vad du vill arbeta med i framtiden? Har du ett intresse som du verkligen brinner för? Eller vill du hålla så många dörrar öppna som möjligt, så du kan bestämma dig lite senare?
Det viktiga är att du tänker på vad du själv skulle vilja göra med din framtid och inte lyssnar för mycket på familj och vänner. Det är du som ska trivas och ha kul med det du gör!
Det finns mängder av gymnasieutbildningar som du kan söka bland och som ger dig möjlighet till antingen jobb direkt efter gymnasiet eller behörighet till vidare studier. En del gymnasieutbildningar innehåller mycket praktik eller praktiska övningar, en del innehåller mycket teori. Hur vill du plugga, och vad vill du plugga för? Kolla upp så att ditt gymnasieval ger dig en bra start!
Ta gärna reda på vilka kontakter gymnasieskolorna har med näringslivet. Det kan ge bra förutsättningar för att få jobb efter gymnasieutbildningen, eller att på skolan lösa uppdrag som är tagna från en verklig arbetssituation. Vissa gymnasier kanske har samarbeten med skolor i andra länder. Perfekt för dig som vill uppleva andra kulturer och kanske arbeta utomlands i framtiden!
På Gymnasium.se kan du också se vad andra elever tycker om sina gymnasieutbildningar och gymnasieskolor i skolrecensionerna, om elevernas skoldagar i elevbloggarna, eller om skolresor och utbyten i resereportagen. Var nyfiken, och ta god tid på dig innan du gör det gymnasieval som passar just dig, och ger dig motivation att studera!
Checklista inför Gymnasievalet
Här nedan finns en checklista över saker som kan vara bra att tänka på inför ditt gymnasieval.
1. Ta reda på fakta inför gymnasievalet!
Var inte rädd för att ställa frågor och jämför olika alternativ.
2. Vad är viktigt för dig i gymnasievalet?
Sätt upp punkter som är viktiga för dig i ditt gymnasieval och jämför med vad de olika gymnasieskolorna erbjuder dig som elev.
3. Gymnasieprogrammets innehåll
Vad innehåller utbildningen? Titta noga på vad skolan erbjuder i utbildningen! Får du den behörighet som krävs för vidare studier? Alla frågor är viktiga att få besvarade gällande gymnasievalet.
4. Efter gymnasiet
Kontrollera din behörighet inför vidare studier. Du kan inte alltid täcka upp alla valmöjligheter och observera att nya antagningsregler gäller från och med hösten 2010. Då infaller nya så kallade meritpoäng och områdesbehörigheter.
5. Leder ditt gymnasieval till arbete?
Du som vill ut i arbetslivet snabbt efter gymnasiet; då kan det vara värt att läsa på lite om vilka arbetsmarknadsprognoser ditt yrke har i framtiden. På arbetsförmedlingen hittar du mycket bra information om detta. En del sektorer kräver högre utbildning, andra inte. Gymnasievalet är avgörande för tiden efter studenten. Glöm inte det! Kontrollera också om din utbildning och gymnasieskola erbjuder APU, arbetsplatsförlagd utbildning, under gymnasieutbildningen.
6. Eget val av gymnasiekurs?
Vilka olika kurser erbjuder skolan dig som programfördjupning eller individuellt val? Erbjuder de dig de ämnen som du är intresserad av? Var kritisk i ditt gymnasieval!
7. Leder ditt gymnasieval till bra språkstudier?
Kontrollera vilka språk som skolan erbjuder dig. Språk är en bra merit att ha med sig i framtiden och observera att du får extra poäng för högre kurser i engelska och moderna språk när du söker till högskolan från år 2010.
8. Avsluta aldrig dina gymnasiestudier i förtid!
Det finns undersökningar som visar att den som hoppat av sina gymnasiestudier har absolut sämst utgångspunkt på arbetsmarknaden. Det kommer tider då känns motigt med skolan men försök att avsluta dina studier så att du får ett slutbetyg. Det är värt mycket. Om det kör ihop sig, ta kontakt med lärare du känner förtroende för eller din studie- och yrkesvägledare på skolan. Hjälp finns alltid att få! Tänk på att lärare, kuratorer och studie- och yrkesvägledare finns där för att underlätta och förbättra ditt gymnasieval!